Choď na obsah Choď na menu
 


Kastrácia mačiek

Kastrácia a jej vplyv na organizmus a psychiku mačky

 

Máme doma mačiatko, ktoré sa pomaly ale isto približuje na prah dospelosti a my sa musíme rozhodnúť, ako ďalej. Či chceme mačku alebo kocúrika použiť  k ďalšiemu chovu, alebo sa rozhodneme pre kastráciu či iné riešenie, ktoré potlačí nežiadúci rozmnožovací pud nášho miláčika

 

Dôvody kastrácie

 

U mačky zabránime rozmnožovaniu a opakujúcim sa rujam. Mačka je známa tým, že v období ruje sa zvukovo prejavuje, čo môže byť nepríjemné našim susedom, v tomto období tiež väčšina mačiek horšie prijíma potravu, čo má za následok jej chudnutie. Často opakujúce sa ruje majú na svedomie nielen zhoršujúcu sa kondíciu našej mačky, ale v konečnom dôsledku aj špatnú kvalitu srsti a tým klesá aj naša šanca na úspech na výstave.

Kocúr, keď dospeje si zvykne značiť svoje teritórium močom, čo nie je zrovna najvoňavejšia záležitosť. A jeho teritóriom je, bohužiaľ, náš byt. Zápachu sa nedá nijak zabrániť a každý pri vstupe do nášho príbytku kocúra pozná. Nevykastrovaný kocúr má tiež v období rozmnožovania sklony k túlaniu a tým sa vystavuje rôznym nástrahám, ako sú napríklad auta.

 

Keď sme sa napevno rozhodli, že si neprajeme, aby naša mačka mávala  potomstvo, a náš dospievajúci alebo dospelý kocúr čím dál časteji túži po výletoch za prípadnými partnerkami, je načase tento problém riešiť.

Možností máme pri mačkách niekoľko, pri kocúrovi iba jednu.

 

1.Dospelú mačku dáme vykastrovať. Kastrácia je zákrok, pri ktorom sa mačke odoberú vaječníky aj maternica. Operácia sa robí pri hlbokej narkóze a mačka sa zotavuje niekoľko dní. O 2 týždne je treba mačke vybrať stehy. Aj keď rana po zákroku nevyzerá pekne, po vybratí stehov a zarastení miesta rezu srsťou je problém toto miesto nájsť.

2.Sterilizácia. Mačke veterinár podviaže vaječníky, čím zabráni vajíčkam , aby sa dostali a uchytili v maternici.

3.Hormonálne injekcie, ktoré potlačia ruju mačky, nie sú veľmi ideálne, pretože môžu ohroziť zdravie mačky.

       Kastrácia  a sterilizácia mačky sú nezvratné zákroky, po ktorých mačka už nikdy nebude mať mačiatka. Názor, že mačka by pred kastráciou mala mať aspoň raz mačiatka nie je ničím podložená, ale aspoň máme istotu, že naša mačka už dosiahla prah dospelosti. Pravdou ale je, že niektoré plemená – napríklad BRI mačka po pôrodu zmohutnie a telesne dospeje.

       Hormonálne injekcie, ktoré veterinári často doporučujú, keď chovateľ nesúhlasí s radikálnym riešením – kastráciou, nedoporučujem v prípade, že máte záujem ruju iba oddialiť a potom plánujete chov mačiatok. V drvivej väčšine sa mačka už k normálnemu cyklu nevráti, trpí cystami a následnou neplodnosťou a keď predsa len po niekoľkých pokusoch zabrezne, počet mačiatok býva veľmi nízky. Náprava môže trvať aj niekoľko rokov, niekedy sa už mačku do chovu nepodarí dostať.

    

Pri kastrácii kocúra sa odoberajú varlata. K tomuto zákroku by sme mali pristúpiť až keď je kocúr dospelý, t.j. vo veku najmenej 1 roku. Ak necháme kocúra vykastrovať skôr ako telesne dospeje, bude o pár rokov trpieť na močové kamene len preto, lebo močová trubica sa nemala čas dostatočne vyvinúť a  rozšíriť. Preto sa s kastráciou kocúra neponáhľajte. V prechodnom období môžete na utlmenie pohlavného pudu použiť napríklad  Androcur.

S ohľadom na jednoduchosť tohto zákroku sú komplikácie po kastrácii kocúra  veľmi zriedkavé, rana sa šije takým materiálom a spôsobom, že vyberanie stehov nie je potrebné.

Do 24 hodín by sa mal kocúr správať ako by nijaký zákrok nepodstúpil.

 

Niektorí kocúry sú schopní úspešne nakryť mačku už vo veku 7 mesiacov! Takže sa nespoliehajte na fakt a vaše presvedčenie, že váš miláčik je ešte len mačiatko a v období ruje vašej mačky ich pre istotu oddeľte, aby nedošlo k nežiadúcemu nakrytiu.

Takisto kocúr, ktorí  bol vykastrovaný je ješte niekoľko týždňov schopný úspešne nakryť mačku. Je to tým, že všetky spermie sa z tela nedostanú s odstránením varlat, ale postupne sa musia vyplaviť, čo nejaký čas trvá.

 

 

Keď sa naša mačka zotavila po operácii, musíme jej upraviť kŕmnu dávku, ktorú postupne znížime asi o ¼. Jedlo uberáme čo najskôr, lebo mačky aj kocúry mávajú po kastrácii zvýšený apetít a rýchle by nabrali na váhe. Naši kastráti trocha zmenia postavu aj pri zmene množstva stravy, zmohutnejú, čo je patrné hlavne pri kocúroch. Začnú mať vynikajúcu fyzickú kondíciu a veľmi kvalitnú srsť. U dlhosrstých plemien môže byť srsť u kastrovaných zvierat trocha mäkšia, ale inak hustá a dlhá.

 

Po kastrácii dochádza  k niektorým telesným zmenám a k zmenám v správaní mačiek.

 

Vykastrované mačky aj kocúry sú všeobecne prítulnejšie, viac lipnú na svojom majiteľovi a jeho rodine, kocúry prestávajú značkovať a nepáchnu. Kastráti viac spia a sú pokojnejší.

S kastrátom môžeme ísť na výstavu v ktoromkoľvek období, vždy budú v kondícii.

 

 

                                                 Helena Poláčková,

                                                 chovateľská stanica zo Žitného ostrova

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

thesis document l384sp

(Gregorybes, 4. 4. 2023 23:57)


Cheers! Good information.
dissertations writing https://helpmedomyxyzhomework.com good essay writing https://theessayswriters.com

pravopis

(Ada, 12. 9. 2017 22:02)

Takisto kocúr, ktorí bol vykastrovaný- tu ma byt zasa "y" ( ktorý -jednotne cislo), ale inak velmi dobre rady, dakujeme.

Mačky,mačiatka,kocúry a všetko o mačkách

(P.K., 12. 10. 2014 21:28)

Kocury nema byt tvrde Y, ale "kocuri"

mačiatka

(Emma, 1. 6. 2014 11:57)

Chcela bi som deku pre mačiatko

mačiatka

(emma, 1. 6. 2014 11:55)

Chcela bi som deku pre mačiatko.