Choď na obsah Choď na menu
 


Srávne kŕmenie mačky

Desať zásad, ktoré by sme mali pri kŕmení mačky dodržiavať:

Misky, v ktorých podávame jedlo, musia byť plytké, pretože mačka nemá rada, ak musí svoj ňufáčik strkať do hlbokých nádob.
Misky by mali byť z porcelánu alebo nerezu – jesť z plastových alebo hliníkových nádob nie je zdravé ani pre ľudí, ani pre zvieratá. Navyše sa pri kŕmení ľahko prevrátia, alebo sa kĺzajú po podlahe.
Misky musia byť vždy čisté. Nikdy nedávame ďalšiu potravu do neumytej misky, aj keby ju mačka predtým dočista vylízala. Nádobky umyté saponátom poriadne opláchneme vodou.
Potrava by mala byť vždy čerstvo pripravená. Jedlo, ktoré uchovávame v chladničke, musíme ohriať minimálne na izbovú teplotu.
Potrava musí byť pestrá. Mačiatko od malička zvykáme na čo najširší potravinový repertoár. Musí však obsahovať minimálne 60% podielu živočíšnych bielkovín. Jednostranná strava vedie skôr či neskôr k zdravotným problémom. Existuje jediná výnimka, kedy sa mačky môžu kŕmiť jednostranne, ale pritom veľmi zdravo – kŕmenie surovým mäsom, posypaným doplnkovým krmivom obsahujúcim vitamíny, minerály a stopové prvky. Ako príloha – pár stebiel čerstvej trávy.
Druh krmiva, veľkosť porcií a periodicita kŕmenia počas dňa sa riadia nielen vekom, pohlavím a zdravotným stavom mačky, ale aj ročným obdobím. V lete jedia mačky menej, a tak strava musí byť výdatnejšia.
Vo výžive mačky, hlavne mačiatka, uprednostňujeme prirodzenú stravu. Konzervy a suché granule chápeme iba ako doplnkové krmivo.
V jedálničku nesmú chýbať vitamíny a minerály.
Pamätajme, že aj mačacie maškrtky musia podporovať, a nie podlamovať zdravie mačky.
Rešpektujme prianie našej mačky jesť ďalej od ostatných mačiek, alebo na nejakom zvolenom mieste v byte.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Krmivo

(Martin, 27. 1. 2015 22:47)

Horšie krmivo ako whiskas sú už len kaufland a lidl krmivá. Tieto granule sú vyrobené s nekvalitných surovín a na ich výrobu sa používa aj odpad. Keď zainsvestujete troška do krmiva mačka sa Vám odvdačí skvelou kondíciou a dobrým zdravotným stavom :)
ja krmím s KIS-KIS krmivom týtmo: http://propet.sk/vyrobky-pre-macky/granule-pre-ma%C4%8Dky