Choď na obsah Choď na menu
 


Výchova mačiatka

Výchova nášho mačiatka – ako na to...

 

Priniesli sme si domov nového člena rodiny, malé chlpaté zlatíčko - mačiatko. Ako ho naučiť spolunažívaniu? Mačiatko odchádza od chovateľa zhruba vo veku 12 - 16 týždňov. V tomto veku je naučené používať mačaciu toaletu, vie si nájsť misku s vodou a potravou, aj svoj peliešok. A už začína chápať, čo od neho jeho človečí priateľ očakáva.

S výchovou začíname hneď od prvého dňa. Rodina by sa mala ešte pred príchodom mačiatka dohodnúť, podľa akých pravidiel bude fungovať spolunažívanie s chlpatým nezbedníkom a ktoré zásady pri výchove budú všetci dodržiavať. Tieto pravidlá je treba niekoľko prvých týždňov prísne dodržiavať a nepripúšťať v tomto období žiadne kompromisy. Ak dovolíme hneď od začiatku niektoré výnimky v správaní , bude naša mačka tieto kompromisy vyžadovať celý život.

 Keď prinesieme mačiatko domov dovolíme mu, aby si prezrelo celý byt pre uspokojenie jeho zvedavosti. Pri tom naňho potichu rozprávame, hladkáme ho a ak plače snažíme sa ho rozptýliť a jeho pozornosť upútať nejakou hračkou. Je pravdepodobné, že prvú noc a prvý deň bude naše mačiatko hľadať matku a súrodencov. Ukážeme mu, kde vždy nájde svoju toaletu a misky s vodou a potravou. Dávame pozor, aby mačiatko neobhrýzalo kvety, pretože môžu byť pre neho jedovaté a tiež aby sa nezabávalo napríklad vyhrabávaním obsahu kvetináčov alebo inou činnosťou, ktorou by mohlo spôsobiť nejakú škodu na majetku, alebo samo seba ohroziť. Mačiatku nedovolíme behať a skákať po nábytku pretože by sa mohlo zraniť,alebo niečo zhodiť a zničiť. Do kuchyne púšťame mačku iba vtedy keď sa tam nachádzame aj my. Na kuchynskom stole a linke nemá mačka čo robiť. Mohla by tiež omylom vyskočiť na šporák a obariť sa alebo popáliť. Dbajme na to, aby si naše mačiatko nezvyklo sedávať bez dozoru na okne, ktoré nie je zabezpečené pevnou sieťkou, pretože pri prípadnom pošmyknutí sa nemá mačka čoho zachytiť. Následný pád môže mať veľmi vážne dôsledky. To isté platí o balkónoch. Na všetky príkazy a zákazy zvykáme mačiatko postupne. S pribúdajúcim vekom rýchlo pochopí, čo od neho očakávame a prispôsobí sa našim nárokom. Mačiatku kúpime na hranie hračky určené pre mačky. Pozor na doma vyrobené gulôčky z alobalu alebo staniolu, tento materiál je pre mačky veľmi nebezpečný.

Dajte tiež pozor na voľne ležiace lieky, mačka je šikovná a chytrá, keď má dostatok času, k liekom sa dostane a to môže mať pre ňu tragické následky. Mačku nikdy neliečime sami ! Od toho je zverolekár.

Niekomu by sa mohlo zdať, že sme na mačiatko veľmi prísni ale verte, že pri výchove máme veľa času na hladkanie, maznanie a zábavu. Prejavená trpezlivosť, láska a vytrvalosť sa nám bohato vyplatí, pretože zásady spolunažívania, ktoré našu mačku v mladosti naučíme bude dodržiavať po celý život. Naša mačka si dovolí len to čo jej dovolíme my. A iba z dobre vychovanej mačky, ktorá rešpektujte naše súkromie budeme mať radosť.

 

                                                                                                                  Helena Poláčková

                                                                                  www.svet-maciek.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

writing a response essay p65qjn

(Gregorybes, 3. 4. 2023 22:59)


Nicely put, With thanks.
help writing essays for college https://writingthesistops.com how to write a short essay https://studentessaywriting.com

what colleges look for in essays n79fib

(Gregorybes, 3. 4. 2023 21:16)


Truly loads of helpful data.
essay about college life https://payforanessaysonline.com write essay service https://topswritingservices.com

macicka

(Tamara, 28. 5. 2018 14:00)

Prosim vas kedy macka asi pride s maciatkami naspät domov?

Pomoc

(Bla, 8. 4. 2017 11:49)

Ahojte! Doma máme 4 mesačnú britskú mačku. Ale potrebujeme vyriešiť problém... Šriabe stoličky sedačku. Otec ju chce vyhodiť lebo je všetko nové. Prosím pomôžte mi.

2 bratia

(Janka, 13. 12. 2016 7:36)

Dobry den, chcem sa spytat, ci je vhodne zabezpecit ci 2 maciatka, kocurikov bratov, na dvor, ako blastne funguje soolunazivanie bratov kocurikov..dakujem

Ahoj

(Melani betlerksová, 5. 10. 2014 17:18)

Ahojte všetci som rada že som tu mohla napísať komentár ako prvá. Ja mám doma 3 mačky a mám ich veľmi rada. Mám ich už 4 roky a ešte sú stále veľmi hravé a milé mám ich strašne rada a myslím že sa o je aj celkom dobre starám keďže už so mnou žijú tak dlho. Prosím ak sa Vám bude chcieť sem napísať tak napíšte aby som si tu mala s kým písať lebo popravde je to nuda keď si nemáte s kým pohovoriť. A mohli by s nás byť aj kamošky keby ste napísali. A ozaj ja mám 11 rokov a volám sa melani tak aby ste potom vedeli aspoň niečo o mne. :) tak zatiaľ sa majte ale chodím sem pravidelne tak sa nebojte a napíšte mi niečo aj vy. :):):):):

Re: Ahoj

(Calypo, 11. 10. 2014 22:05)

Ahoj ja mám nove mačiatko a furt spi neviem preco ale pocas hrania mi zaspi pri hračke

Re: Re: Ahoj

(Budem mať neviem kedy sa to narodí mačku, 4. 10. 2015 14:33)

Budem mať neviem kedy mačku... S mojou mamou a krsním sa tam pôjdeme na (mamu a otca) pozrieť a ked budú mať mladé aj mama si so mnou pôjde vybrať dám vám vedieť vo pred týždeň alebo 1 2 dni pred tým.

Re: Re: Ahoj

(milovnica mačiek, 6. 11. 2015 19:37)

Hi, Hi spachtoš malý! To robieva aj moja mačička. Keď sa chce najviac hrať tak vždy zaspí... ;) :) :D ;D

Re: Re: Ahoj

(esste1, 30. 8. 2016 14:20)

Lebo je ešte malé a je normál že furt spi

ma čička

(vika , 21. 8. 2016 18:53)

Ahoj ako často treba venčiť mačiatko?

Re: ma čička

(esste1, 30. 8. 2016 14:18)

Netreba, väčšina domácich maciciek nerada chodi von.

Macka

(Lenka, 14. 12. 2014 22:21)

Ahojte, mam maciatko ma iba 6 mesiacov a ja mam 12 rokov. Ked sme ju priniesli tak mala 4 mesiace a ked mamka len tak sedela na gauci tak ku nej sama od seba prisla a zaspala na nej, teraz uz ku nej vobec nechodi a ked si ju zoberie tak od nej odide. Neviete preco? A este 1 vec. Uz asi 3 dni stale robi take mrrrrrrrr a preslapuje na mieste, tiez mnauci ale nie ako doteraz-potichu, teraz mnauci uplne nahlas-strasne nahlas. Neviem preco. Mam sa o nu bat? Preco to robi? Dakujem vopred za obydve odpovede.

Re: Macka

(Gabika, 19. 8. 2016 12:39)

Ahoj. Mačička takto mňaučí, pretožeje už pohlavne dospeláa dáva to najavo. Čiže je v ruji. Najlepšie čo môžeš pre ňu a pre vás urobiť je, dať ju sterilizovať. Inak to takto bude párkrátdo roka :-)

Re: Macka

(Gabika, 19. 8. 2016 12:40)

Ak samozrejme nechcete malinké :-)

mačky sú môj život

(milovnica mačiek, 6. 11. 2015 19:33)

Som veľká milovnica mačiek a tento článok sa mi zdá veľkým vzorom ako vychovať mačku.

Chcem maciatko, Helps me!!

(Bibusa, 22. 8. 2015 10:46)

Ahoj ludia, mam 11 a najprv som chcela psa, no mamka tvrdi ze by som na to nemala cas (co nie je pravda)
Pred niekolkymi dnami som nasla par stranok o mackach. Ako mala som hrozne chcela macku ale potom ma to preslo a teraz ju chcem znova...
Ako ste presvedcili rodicov vy???
Mame a ocovi som zatial nic nepovedala ohladom macky. Lebo sa bojim odpovede akp napr. ,, Nie!'' XD...
... Ja som sa iba pytala mami ci ma rada macky a ona ze ma rada iba maciatka lebo velke sa jej motaju pod nohy. Co mam robot? Ako jej to mam povedat? Nebude sa to haskerit so susedinym psom, ktory je inak priatelsky?
Za odpoved vopred, DAKUJEM

Mačička

(Dominika , 18. 7. 2015 9:32)

ahojte =) včera sme našli mačiatko pred pizzerkov kde robí moja sestra =) je ešte malé a nemá žiadnu chorobu =) ešte sa nevie či je čistokrvné ...
nemá blchy a ani kliešte =) ja sa len chcem opýtať či sa mačiatka s mojim odhadom vo veku 2-3 mesiace alebo aj menej môžu sprchovať =) ďakujem za všetky rady a typy ktoré mi dáte ( ak mi nejaké dáte =)

Re: Mačička

(aga, 6. 8. 2015 20:54)

My máme ešte menšie mačiatko a v obchode pre zvieratká nám odporučili šampón pre mačiatka a šteniatka. Náš malý po sprchovaní nemá problém (neškriabe sa ani nič). Len tá voda robí problémy :D

:-):-):-)

(milka, 27. 5. 2015 19:16)

Krasna stranka, dozvedela som sa ze na macicku treba davat velky pozor a vela veci pred nou skryvat. Ak by bola na balkone pri otvorenych roletach tak by z piateho poschodia skocila??